Bolehkah Pesawat Terbang Tanpa Pemandu?

Tahukah Anda? Kebanyakkan kapal terbang pada hari ini diterbangkan secara automatik. Ini tidaklah bermakna juruterbang tidak diperlukan dalam pengendalian pesawat. Sebaliknya, kapal terbang dikawal oleh alat kawalan yang digabungkan ke dalam sistem kawalan utama. Juruterbang pula akan menentukan kelajuan, ketinggian, dan arah penerbangan, kemudiannya boleh berehat setelah beralih ke sistem automatik. Sistem ini juga dikenali sebagai ‘autopilot‘.

Pada hari ini, bukan sahaja kapal terbang yang mempunyai fungsi autopilot, malah kenderaan empat roda seperti kereta juga ada yang telah dibekalkan dengan fungsi moden ini. Contoh mudah seperti cruise mode yang mungkin ada pada kenderaan ibu bapa anda, mengawal kelajuan kenderaan secara automatik tanpa perlu menekan minyak.

Fungsi yang lebih baik seperti autopilot juga kini semakin popular di barat, di mana pengeluar Tesla, ada membangunkan ciri tersebut dalam kenderaan mereka. Tontoni video dibawah untuk melihat bagaimana sistem ini berfungsi.

Satu hari nanti, mungkin kenderaan yang kita naiki akan dikawal secara automatik tanpa perlu pengawasan dari diri sendiri. Perkembangan teknologi ini amat diperlukan bagi mengurangkan kesilapan manusia, yang banyak menyumbang kepada kemalangan jalan raya. Semoga kita semua dilindungi dari kejadian yang tidak diingini, maka berhati hatilah di jalan raya dan ingatlah orang yang tersayang.

Kapal Terbang Foam dengan Lampu LED

Amat mudah untuk dipasang. Hanya pasangkan kedua2 sayap dan kapal terbang anda akan meluncur di angkasa. Amat sesuai untuk dimainkan di kawasan lapang mahupun kawasan perumahan. Jangan bimbang sekiranya ianya tersangkut dimana2 atap, pokok ataupun kenderaan lain, anda boleh mencarinya kembali, kerana ianya mempunyai lampu!( bagi kapal terbang bersaiz 48cm)

RM5-RM10